Retailtrust, breng rust in je retail

Retailtrust
Posthoornstraat 69
6219 NV Maastricht
+31 (0)43 – 2050010 (Nederland)
+32 (0)89 – 238 212 (België)

Recente berichten

Zoek hier:
+31 (0)43-2050010

Blog

Consumentengedrag en de fysieke winkel in 2018

Hoe bereik je jouw klant in 2018? Waar is de consument gevoelig voor en wat kunnen we in 2018 verwachten van ‘onze’ consument?

Op een dag hebben we meer prikkels te verwerken dan ooit tevoren. Social media, apps, e-mails komen allemaal aan de lopende band voorbij. Per dag kijken we gemiddeld 2,42 uur naar ons mobiele scherm.

Als retail ondernemer moet het bereiken van je klant de allergrootste uitdaging zijn. Hoe bereik je jouw klant in 2018? Al een marketingplan gemaakt voor 2018 of ben je hier nog volop mee bezig? Wij delen graag een aantal trends waar je komend jaar rekening mee moet houden!

 

Fysieke winkel blijft bestaan, maar houd rekening met verschuivingen

Het online aandeel in de retail zal nog fors groeien en dit heeft gevolgen voor fysieke winkels en de winkelgebieden. Het bezoeken van een fysieke winkel is geen noodzaak, maar een keuze van klanten. De mens is een sociaal wezen die behoefte heeft aan ontmoetingsplaatsen om ideeën en gevoelens te delen, en te worden vermaakt. Fysieke winkels houden toegevoegde waarde en blijven relevant als ze consumenten, producten, merken en medewerkers verbinden. Ondanks de sterke groei van online verkoop koopt de consument nog altijd 80% tot 85% van haar non-foodproducten in de fysieke winkel. Het aandeel van de fysieke winkel blijft dominant, ook als de groei online komende jaren stevig doorzet.

 

Heel Holland Online

De grens tussen online en offline vervaagt. Als retailer is het belangrijker dan ooit om de juiste omnichannel strategie in te zetten. Stilstaan is achteruitgaan, zorg dat je de kennis in huis hebt, of haalt, om hierin mee te gaan. De klant heeft veel meer macht gekregen: ze kunnen heel eenvoudig producten vergelijken. De concurrentie neemt daardoor toe, iedereen met voldoende consumentenrelevantie kan actief worden in de retail. Dit kan voor jou, als retailer, leiden tot lagere marges. Zorg dat je een extra toegevoegde waarde biedt aan je klanten, zodat ze eigenlijk niet eens willen vergelijken.

 

Smart Retail!

De meeste formules zijn niet sterk genoeg om in hun eentje te overleven. Goed inspelen op veranderingen vraagt dus om samenwerking. Als retailer heb je aanbodgedreven en vraaggedreven sales, maar daarnaast is er nog iets veel belangrijkers bijgekomen: betrokkenheid van je klant! Deze is niet zozeer gericht op verkoop, maar op klantbinding. Dit worden de points of engagement genoemd en bestaat uit twee pijlers: expertise van het personeel en de experience (beleving) van de winkel. Fysieke winkels kunnen zich tenslotte minder goed onderscheiden op de overige elementen van de klassieke marketingmix. Het element ‘prijs’ is zeer transparant, en het gevecht om de laagste prijs is slechts door een enkeling te winnen. ‘Product’ is zowel offline als online te koop en ‘bereik’ via een dicht winkelnetwerk is – gezien de ontwikkelingen- minder belangrijk. Er is zeker nog plaats voor de fysieke winkel, maar die plaats moet nadrukkelijk verdiend worden. Slim ondernemen, Smart Retail, dat zijn de sleutelwoorden!

 

Jouw visie voor komend jaar bespreken? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op en laat je informeren hoe je in 2018 rust en stabiliteit in je retail krijgt!

Bel ons op  +31 (0)43 – 205 00 10 (NL) of  +32 (0)89 – 238 212 (BE)