Retailtrust, breng rust in je retail

Retailtrust
Posthoornstraat 69
6219 NV Maastricht
+31 (0)43 – 2050010 (Nederland)
+32 (0)89 – 238 212 (België)

Recente berichten

Zoek hier:
+31 (0)43-2050010

Blog

nieuwsbrief onderwerpregel

nieuwsbrief onderwerpregel

 

U wilt nieuwsbrieven sturen naar uw prospects en klanten? Misschien doet u dat al. Dat is goed nieuws! Zoals u waarschijnlijk al weet is een nieuwsbrief een krachtig middel om met klanten in contact te komen. En als u met klanten in contact komt, kunt u zorgen voor klantbinding. Als u nieuwsgierig bent naar andere voordelen van een nieuwsbrief, lees dan de blog: Waarom een nieuwsbrief versturen?

 

Pakkende onderwerpregel

Een goede nieuwsbrief begint met een goede titel. Daarmee valt of staat de e-mail. Als een lezer de titel niet interessant vindt, dan zal hij de nieuwsbrief zonder pardon in de prullenbak gooien. Dat een lezer dit wel eens zal doen is onvermijdelijk, omdat niet elke lezer alle nieuwsbrieven interessant zal vinden. Maar u kunt ervoor zorgen dat dit zo min mogelijk gebeurt en uw nieuwsbrief wél wordt gelezen. Het begint bij de onderwerpregel. Die moet de lezer enthousiast genoeg maken om de nieuwsbrief te openen.

Het doel van een nieuwsbrief is in de meeste gevallen niet om direct een verkoop los te krijgen. De e-mail is meer gericht op relatiebeheer, waarbij met de regelmatige contactmomenten de lezer warm wordt gemaakt voor uw product, dienst of gehele winkel.

Laten we beginnen met de dingen die u beter niet kunt doen. Dan hebben we dat gehad:

 

5 dingen die u beter niet kunt doen

 1. Begin uw titel niet het woord ‘nieuwsbrief’.
 2. Gebruik niet de capslock-toets of uitroeptekens om op te vallen. Dat komt schreeuwerig over.
 3. Ga niet direct in de verkoop. Dat wordt al snel als spam gerapporteerd. U bent uw lezer dan direct kwijt. Uitzondering hierop zijn personen die zich specifiek hebben aangemeld om op de hoogte te worden gebracht van aanbiedingen en promoties. Dan kunt u best in de onderwerpregel benoemen ‘25% korting’ of ‘3 halen, 2 betalen’.
 4. Benoem uw bedrijfsnaam niet in de titel. Deze staat ook al vermeld in de afzendergegevens. Daarbij kun je de ruimte in de titel beter gebruiken om de lezer aan te zetten om tot actie over te gaan.
 5. Wees niet té creatief in de onderwerpregel, wees eerder een beetje saai. Creatieve titels wordt gezien als halve advertentiekoppen, dus wederom ook weer als spam.

Zo, dat waren 5 don’ts.
Deze kunt u misschien ook het beste meteen weer vergeten. Het is interessanter voor u om te weten wat u het wel kunt gebruiken om een pakkende onderwerpregel te schrijven en lezers te enthousiasmeren:

 

10 dingen die u beter wel kunt doen:

 1. Gebruik meerdere woorden: 6 tot maximaal 10 woorden. U kunt dan kort en krachtig omschrijven waar de nieuwsbrief over gaat. De lezer weet waar die aan toe is.
 2. Omschrijf in de titel de inhoud van de nieuwsbrief, maar laat ook nog iets te raden over (nieuwsgierigheid).
 3. Benoem in de titel als iets gratis is (al is het de pakkeberzorging). Wees hier wel zuinig mee. Als u elke keer deze tactiek kiest, dus woorden als gratis, korting, voordeel, koop nu, dan kan dit als spam gezien worden… (zowel door de lezer als het e-mailprogramma)
 4. Vragende onderwerpregel; dat zet de lezer aan het denken en roept herkenning op. Bijvoorbeeld: ‘Heb jij ook zo’n zin in de zomer?’ / Ben je op zoek naar feestelijke kleding?’
 5. Een instructievraag. Oftewel een Hoe-zin: ‘Hoe maak je een dressing?’ of ‘Hoe bereid je je vakantie voor?’
 6. Een stappenplan. Neem de lezer bij de hand. Mensen vinden het fijn om iets stap voor stap te kunnen doen. Bijvoorbeeld: ‘5 stappen naar een gezonder leven’ of ‘In 3 stappen minder stress’.
 7. Getallen noemen. Dit valt enigszins samen met een stappenplan. Lijstjes doen het altijd goed bij lezers: ‘8 zaken die u moet regelen om meer succes te hebben’ of ‘3 tips voor een betere klantbeleving’
 8. Schaarste creëren. Lezers denken dat ze bijna te laat zijn om er ook van te profiteren: ‘Nog 3 dagen uitverkoop’, ‘Wees er snel bij want op=op’, ‘Alleen vandaag: schoenen naar keuze bij aanschaf van een broek’
 9. Aankondiging. Lezers willen graag op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes: ‘Nieuw: product X in ons assortiment’ of ‘[Bedrijfsnaam] introduceert: product Y’. Hiermee geeft u aan dat u iets te vertellen heeft wat de lezer nog niet kent.
 10. Varieer in onderwerpregel. Voorkom dat het een trucje wordt met een bepaalde onderwerpregel. Lezers zullen op den duur de nieuwsbrief niet meer openen.

Bovenstaande opsommingen zijn overigens niet verplicht. Dit zijn meer richtlijnen voor het opstellen van een onderwerpregel. Wat voor uw winkel en uw lezer werkt kunt u alleen weten door verschillende teksten en onderwerpregels te testen.

 

A/B-testen

U kunt bijvoorbeeld kiezen voor A/B testen. U stuurt een deel van uw klantenbestand een nieuwsbrief met een bepaald geformuleerde onderwerpregel. Een ander deel van uw klantenbestand zendt u dezelfde e-mail, maar dan met een anders geformuleerde onderwerpregel. De onderwerpregel die het meeste effect heeft, gebruikt u om naar de rest van uw klanten te sturen.

 

Nu weet u waar u op kunt letten als u een onderwerpregel schrijft voor een nieuwsbrief.
Ga ermee aan de slag en test verschillende vormen van onderwerpregels: succes!

Heeft u nog vragen of wilt u dat wij u helpen met uw nieuwsbrieven?
Neem dan contact met ons op voor een professioneel en persoonlijk advies.

Bel ons op  043-2050010 (NL) of  089-238212 (BE)

 

Bekijk ook eens de andere blogs over nieuwsbrieven: