Lokaal en op internet: tips voor de digitale zichtbaarheid van kantoorartikelen 

 

Digitalisering heeft de eisen aan de detailhandel aanzienlijk veranderd. Voor veel klanten is online handelen het eerste aanspreekpunt. Desalniettemin is fysieke detailhandel geen verouderd model op zich; het moet digitalisering zien als een kans, niet als een risico, en zijn rol in omnichannelhandel opnieuw definiëren. 

 

Eerste stappen naar digitale zichtbaarheid: tips voor marketing 

Er is niet één juiste manier om de stationaire detailhandel te digitaliseren. Elke retailer moet voor zichzelf beslissen welke maatregelen verstandig zijn voor zijn bedrijf en met zijn organisatorische, technische en financiële middelen. In het volgende laten we ideeën zien die relatief eenvoudig kunnen worden geïmplementeerd, zelfs voor retailers zonder grote online expertise. 

 

Toegang met kaartdiensten 

Een kaartservice-item toont de locatie van het bedrijf en aanvullende bedrijfsinformatie zoals openingstijden. Google Maps is bijzonder wijdverbreid in dit land. Daarnaast is Apple Maps ook relevant vanwege het zoeken op de smartphone. Dus als klanten de kaart van het gebied oproepen of gericht zoeken naar winkelmogelijkheden in de omgeving, krijgen ze winkels in de buurt te zien. Als het bedrijf niet gevonden kan worden, gaan klanten naar de wedstrijd. Mogelijk
is er al een vermelding op Google Mijn Bedrijf die u niet heeft gestart. Dit is automatisch gemaakt door Google en is afkomstig van verschillende gegevensbronnen op internet. Controleer dit item en pas het eventueel aan, want het is je boegbeeld op Google. Ook kunt u van de gelegenheid gebruik maken om enkele foto’s van uw winkel en uw verkoopteam te uploaden, zodat bezoekers vooraf een goed beeld krijgen. Toegang is gratis.
 

 

Informatieve en aansprekende bedrijfswebsite 

Met uw eigen website kunt u zich prachtig presenteren. Het hoeft niet uw eigen online winkel te zijn. De openingstijden, adres en contactmogelijkheden moeten minimaal beschikbaar zijn. Laat indien mogelijk ook uw assortiment zien, zodat potentiële bezoekers een idee krijgen van wat ze kunnen verwachten. Biedt u ook een naaiservice, een werkplaats of andere diensten aan? Neem dat dan zeker mee. Zorg ervoor dat de website een modern, responsief ontwerp heeft dat op alle eindapparaten werkt, evenals een goede bruikbaarheid en voor zoekmachines geoptimaliseerde inhoud.

 

Zoekmachine-advertenties 

Google Ads (voorheen Google AdWords) is waarschijnlijk de bekendste advertentieoptie in zoekmachines. Bedrijven kunnen bepaalde zoektermen of combinaties
specificeren waarvoor hun advertentie moet verschijnen. De kosten variëren afhankelijk van de looptijd en kunnen soms erg hoog zijn. Betaal per klik. De advertenties worden geplaatst via het Google-account, dat gratis is. Mocht je niet over de nodige knowhow in zoekmachinemarketing beschikken, dan kun je ook een bureau aan boord halen; veel marketingbureaus hebben medewerkers die hierin gespecialiseerd zijn.
 

 

Email reclame 

Nieuwsbrieven zijn nu al een van de klassiekers in online marketing. E-mailmarketing werkt bijzonder goed wanneer u toegang heeft tot zoveel mogelijk gegevens van
abonnees en deze als basis kunt gebruiken om geïndividualiseerde inhoud te creëren, zoals productaanbevelingen op maat van een specifieke persoon of een verjaardagscadeau. Zo voorkomt u verspilling.
Ook de benodigde gegevens, namelijk het e-mailadres, kun je direct bij de kassa opvragen als je niet over de juiste online kanalen beschikt. Veel klanten zijn bereid om een deel van hun gegevens prijs te geven als ze er iets voor terugkrijgen, bijvoorbeeld aanbiedingen. 

 

Sociale media: marketing en verkoop 

Instagram, Facebook, Pinterest – sociale netwerken zijn tegenwoordig onmisbaar in onze wereld. Bedenk goed waar u uw doelgroep gaat ontmoeten. Instagram is aantrekkelijk voor de jongere generatie, terwijl de 30+ eerder ravotten op Facebook. En Pinterest is grotendeels vrouwelijk. Elk netwerk biedt echter goede mogelijkheden om met zijn (potentiële) klanten te communiceren en zo de klantloyaliteit te versterken. U kunt ook interessante inhoud verspreiden die hopelijk door gebruikers wordt becommentarieerd en gedeeld. Onderhoud uw kanalen regelmatig, let op afbeeldingen van hoge kwaliteit en communiceer met uw fans en volgers. Omdat sociale netwerken heel snel beslissen over de opkomst en ondergang van een bedrijf (punt: Shitstorm), moet de aanwezigheid daar gebaseerd zijn op een goed doordachte strategie. Tegenwoordig fungeren sociale media niet alleen als marketing, maar ook als verkoopkanaal, want in het recente verleden zijn hier verschillende inkoopfuncties geïntegreerd. Dit geeft de naam social commerce. 

 

Omnichannel focus in retail 

Hoewel de bovengenoemde maatregelen relatief eenvoudig te implementeren zijn, is de transformatie naar een omnichannel retailer meer een parafrase van het DNA van het traditionele stationaire bedrijfsmodel. Waarom zou je nog steeds deze kant op gaan? Heel eenvoudig: omdat de klanten het zo willen. Ze eisen een gemakkelijke, op maat gemaakte winkelervaring via alle kanalen. Grote online spelers hebben normen gesteld op het gebied van service en gemak die stationaire retailers niet kunnen negeren. Stationaire retailers moeten daarom inspelen op de toegenomen klantbehoeften en hun winkelformules verder ontwikkelen als ze niet het risico willen lopen dat klanten mislopen. Om dit te doen, moet je de winkel zien als een van de vele kanalen, je touchpoints uitbreiden en je meer op de klant richten. 

 

In-store-technologieën voor een flexibele, klantgerichte winkelervaring 

Technologie in de winkel en het intelligent koppelen van data vormen de basis voor het creëren van een klantgerichte – niet kanaalgecentreerde – winkelervaring direct
bij de kassa. Veel klanten willen bijvoorbeeld dat gepersonaliseerde aanbiedingen in realtime op hun smartphone in de winkel worden weergegeven (locatiegebaseerde marketing). De locatie wordt meestal gedaan via het IP-adres, GPS, Bluetooth of WLAN. Er kan ook rekening worden gehouden met omgevingsgegevens zoals het weer.
 

Er is ook de mogelijkheid om klanten het volledige assortiment beschikbare producten op een display te tonen en deze te bestellen. De online wereld functioneert daarmee als een uitgebreide winkelbalie. Omgekeerd kunt u uw klanten online de voorraadniveaus van uw bedrijf laten zien en de mogelijkheid bieden om ter plaatse een product te reserveren (Click & Reserve). Om ook buiten de openingstijden bereikbaar te blijven, kunnen interactieve multimediadisplays worden ingericht. Via touchscreens kunnen klanten het assortiment bekijken en zich laten inspireren voor hun volgende bezoek of via een QR-code op hun smartphone doorgestuurd worden naar de webshop waar ze de goederen kunnen bestellen. Het succes van dergelijke aanbiedingen hangt grotendeels af van de vraag of er genoeg mensen rond de locatie zijn nadat de winkel is gesloten. Het is ook belangrijk dat de bediening intuïtief is.

 

Nieuwe online klanten voelen zich op hun gemak in e-commerce 

Doorde coronacrisis is het winkelgedrag veranderd. Tijdens de Corona-crisis kocht een groot deel van de Duitse consumenten (44%) voor het eerst online producten
die ze anders in fysieke winkels zouden hebben gekocht – en zijn daar zeer tevreden over. Dit blijkt uit het onderzoek “Retail of the Future – Consumer Insights” van IFH Keulen en Capgemini.
 

 

Nieuwe klanten ontdekken het gemak van online winkelen 

De nieuwe klanten waarderen vooral de levering aan huis (75%), de onafhankelijkheid van de openingstijden (63%) en het grote aanbod aan producten (59%). Alleen dan volgen coronagerelateerde voordelen, zoals een lager infectierisico (54%) en de betere klantervaring, bijvoorbeeld door maskervrij winkelen (34%). De positieve ervaringen zijn zichtbaar in verschillende branches en betekenen dat nieuwe online klanten in de toekomst weer online zullen blijven bestellen, ongeacht Corona. 

Ondanks de tevredenheid ziet 55 procent het nadeel dat ze de producten niet kunnen aanraken of uitproberen. Online retailers zouden echter enkele van de genoemde
nadelen, zoals een gebrek aan individueel advies (34%), lange levertijden (33%) en weinig inspiratie uit productpresentatie (14%), kunnen verhelpen door speciale maatregelen te nemen.
Over het algemeen zijn de nieuwe klanten bereid om in de toekomst weer online producten uit verschillende gebieden te kopen. 

 

 De focus ligt op duurzaamheid en regionaliteit 

Uit het onderzoek blijkt ook dat duurzaamheid en regionaliteit bij de inkoop belangrijker zijn geworden: 57 procent wil meer regionaal geproduceerde producten kopen, 53 procent geeft aan meer aandacht te willen besteden aan duurzame producten. De auteurs van het onderzoek zien dit als een kans voor stationaire retailers die deze trendbeweging combineren met cross-channelconcepten. Jens-Peter Gödde, Senior Project Manager bij IFH Keulen: 

“Cross-channelconcepten in verschillende richtingen zijn een onvermijdelijke benadering als het gaat om de toekomstperspectieven van stationaire retail. Dat het online kanaal over doelgroepen heen steeds belangrijker wordt, komt vooral door het hoge gemak. Hier kunnen en moeten lokale winkeliers van profiteren! Lokale online
marktplaatsen of click-and-collect-oplossingen kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk winkelen combineren met regionaliteit en duurzaamheid. “
 

 

Potentieel voor online en stationaire handel 

De resultaten van het onderzoek laten zien dat retailers, zowel online als offline, een inhaalslag moeten maken om aan de toegenomen klantwensen te voldoen. Stationaire winkeliers kunnen nog steeds een paar schroeven draaien om het gemak en de klantervaring te verbeteren. Voor hen is er veel potentieel sluimerend op het gebied van duurzaamheid en regionaliteit, waarin ze in de toekomst zullen moeten overtuigen met slimme, cross channel concepten. Bij online handel is er bijvoorbeeld een gebrek aan creativiteit in productpresentatie en een goede klantenservice.Lokaal en op internet: tips voor de digitale zichtbaarheid van kantoorartikelen 

 

Digitalisering heeft de eisen aan de detailhandel aanzienlijk veranderd. Voor veel klanten is online handelen het eerste aanspreekpunt. Desalniettemin is fysieke detailhandel geen verouderd model op zich; het moet digitalisering zien als een kans, niet als een risico, en zijn rol in omnichannelhandel opnieuw definiëren. 

 

Eerste stappen naar digitale zichtbaarheid: tips voor marketing 

Er is niet één juiste manier om de stationaire detailhandel te digitaliseren. Elke retailer moet voor zichzelf beslissen welke maatregelen verstandig zijn voor zijn bedrijf en met zijn organisatorische, technische en financiële middelen. In het volgende laten we ideeën zien die relatief eenvoudig kunnen worden geïmplementeerd, zelfs voor retailers zonder grote online expertise. 

 

Toegang met kaartdiensten 

Een kaartservice-item toont de locatie van het bedrijf en aanvullende bedrijfsinformatie zoals openingstijden. Google Maps is bijzonder wijdverbreid in dit land. Daarnaast is Apple Maps ook relevant vanwege het zoeken op de smartphone. Dus als klanten de kaart van het gebied oproepen of gericht zoeken naar winkelmogelijkheden in de omgeving, krijgen ze winkels in de buurt te zien. Als het bedrijf niet gevonden kan worden, gaan klanten naar de wedstrijd. Mogelijk
is er al een vermelding op Google Mijn Bedrijf die u niet heeft gestart. Dit is automatisch gemaakt door Google en is afkomstig van verschillende gegevensbronnen op internet. Controleer dit item en pas het eventueel aan, want het is je boegbeeld op Google. Ook kunt u van de gelegenheid gebruik maken om enkele foto’s van uw winkel en uw verkoopteam te uploaden, zodat bezoekers vooraf een goed beeld krijgen. Toegang is gratis.
 

 

Informatieve en aansprekende bedrijfswebsite 

Met uw eigen website kunt u zich prachtig presenteren. Het hoeft niet uw eigen online winkel te zijn. De openingstijden, adres en contactmogelijkheden moeten minimaal beschikbaar zijn. Laat indien mogelijk ook uw assortiment zien, zodat potentiële bezoekers een idee krijgen van wat ze kunnen verwachten. Biedt u ook een naaiservice, een werkplaats of andere diensten aan? Neem dat dan zeker mee. Zorg ervoor dat de website een modern, responsief ontwerp heeft dat op alle eindapparaten werkt, evenals een goede bruikbaarheid en voor zoekmachines geoptimaliseerde inhoud.

 

Zoekmachine-advertenties 

Google Ads (voorheen Google AdWords) is waarschijnlijk de bekendste advertentieoptie in zoekmachines. Bedrijven kunnen bepaalde zoektermen of combinaties
specificeren waarvoor hun advertentie moet verschijnen. De kosten variëren afhankelijk van de looptijd en kunnen soms erg hoog zijn. Betaal per klik. De advertenties worden geplaatst via het Google-account, dat gratis is. Mocht je niet over de nodige knowhow in zoekmachinemarketing beschikken, dan kun je ook een bureau aan boord halen; veel marketingbureaus hebben medewerkers die hierin gespecialiseerd zijn.
 

 

Email reclame 

Nieuwsbrieven zijn nu al een van de klassiekers in online marketing. E-mailmarketing werkt bijzonder goed wanneer u toegang heeft tot zoveel mogelijk gegevens van
abonnees en deze als basis kunt gebruiken om geïndividualiseerde inhoud te creëren, zoals productaanbevelingen op maat van een specifieke persoon of een verjaardagscadeau. Zo voorkomt u verspilling.
Ook de benodigde gegevens, namelijk het e-mailadres, kun je direct bij de kassa opvragen als je niet over de juiste online kanalen beschikt. Veel klanten zijn bereid om een deel van hun gegevens prijs te geven als ze er iets voor terugkrijgen, bijvoorbeeld aanbiedingen. 

 

Sociale media: marketing en verkoop 

Instagram, Facebook, Pinterest – sociale netwerken zijn tegenwoordig onmisbaar in onze wereld. Bedenk goed waar u uw doelgroep gaat ontmoeten. Instagram is aantrekkelijk voor de jongere generatie, terwijl de 30+ eerder ravotten op Facebook. En Pinterest is grotendeels vrouwelijk. Elk netwerk biedt echter goede mogelijkheden om met zijn (potentiële) klanten te communiceren en zo de klantloyaliteit te versterken. U kunt ook interessante inhoud verspreiden die hopelijk door gebruikers wordt becommentarieerd en gedeeld. Onderhoud uw kanalen regelmatig, let op afbeeldingen van hoge kwaliteit en communiceer met uw fans en volgers. Omdat sociale netwerken heel snel beslissen over de opkomst en ondergang van een bedrijf (punt: Shitstorm), moet de aanwezigheid daar gebaseerd zijn op een goed doordachte strategie. Tegenwoordig fungeren sociale media niet alleen als marketing, maar ook als verkoopkanaal, want in het recente verleden zijn hier verschillende inkoopfuncties geïntegreerd. Dit geeft de naam social commerce. 

 

Omnichannel focus in retail 

Hoewel de bovengenoemde maatregelen relatief eenvoudig te implementeren zijn, is de transformatie naar een omnichannel retailer meer een parafrase van het DNA van het traditionele stationaire bedrijfsmodel. Waarom zou je nog steeds deze kant op gaan? Heel eenvoudig: omdat de klanten het zo willen. Ze eisen een gemakkelijke, op maat gemaakte winkelervaring via alle kanalen. Grote online spelers hebben normen gesteld op het gebied van service en gemak die stationaire retailers niet kunnen negeren. Stationaire retailers moeten daarom inspelen op de toegenomen klantbehoeften en hun winkelformules verder ontwikkelen als ze niet het risico willen lopen dat klanten mislopen. Om dit te doen, moet je de winkel zien als een van de vele kanalen, je touchpoints uitbreiden en je meer op de klant richten. 

 

In-store-technologieën voor een flexibele, klantgerichte winkelervaring 

Technologie in de winkel en het intelligent koppelen van data vormen de basis voor het creëren van een klantgerichte – niet kanaalgecentreerde – winkelervaring direct
bij de kassa. Veel klanten willen bijvoorbeeld dat gepersonaliseerde aanbiedingen in realtime op hun smartphone in de winkel worden weergegeven (locatiegebaseerde marketing). De locatie wordt meestal gedaan via het IP-adres, GPS, Bluetooth of WLAN. Er kan ook rekening worden gehouden met omgevingsgegevens zoals het weer.
 

Er is ook de mogelijkheid om klanten het volledige assortiment beschikbare producten op een display te tonen en deze te bestellen. De online wereld functioneert daarmee als een uitgebreide winkelbalie. Omgekeerd kunt u uw klanten online de voorraadniveaus van uw bedrijf laten zien en de mogelijkheid bieden om ter plaatse een product te reserveren (Click & Reserve). Om ook buiten de openingstijden bereikbaar te blijven, kunnen interactieve multimediadisplays worden ingericht. Via touchscreens kunnen klanten het assortiment bekijken en zich laten inspireren voor hun volgende bezoek of via een QR-code op hun smartphone doorgestuurd worden naar de webshop waar ze de goederen kunnen bestellen. Het succes van dergelijke aanbiedingen hangt grotendeels af van de vraag of er genoeg mensen rond de locatie zijn nadat de winkel is gesloten. Het is ook belangrijk dat de bediening intuïtief is.

 

Nieuwe online klanten voelen zich op hun gemak in e-commerce 

Doorde coronacrisis is het winkelgedrag veranderd. Tijdens de Corona-crisis kocht een groot deel van de Duitse consumenten (44%) voor het eerst online producten
die ze anders in fysieke winkels zouden hebben gekocht – en zijn daar zeer tevreden over. Dit blijkt uit het onderzoek “Retail of the Future – Consumer Insights” van IFH Keulen en Capgemini.
 

 

Nieuwe klanten ontdekken het gemak van online winkelen 

De nieuwe klanten waarderen vooral de levering aan huis (75%), de onafhankelijkheid van de openingstijden (63%) en het grote aanbod aan producten (59%). Alleen dan volgen coronagerelateerde voordelen, zoals een lager infectierisico (54%) en de betere klantervaring, bijvoorbeeld door maskervrij winkelen (34%). De positieve ervaringen zijn zichtbaar in verschillende branches en betekenen dat nieuwe online klanten in de toekomst weer online zullen blijven bestellen, ongeacht Corona. 

Ondanks de tevredenheid ziet 55 procent het nadeel dat ze de producten niet kunnen aanraken of uitproberen. Online retailers zouden echter enkele van de genoemde
nadelen, zoals een gebrek aan individueel advies (34%), lange levertijden (33%) en weinig inspiratie uit productpresentatie (14%), kunnen verhelpen door speciale maatregelen te nemen.
Over het algemeen zijn de nieuwe klanten bereid om in de toekomst weer online producten uit verschillende gebieden te kopen. 

 

 De focus ligt op duurzaamheid en regionaliteit 

Uit het onderzoek blijkt ook dat duurzaamheid en regionaliteit bij de inkoop belangrijker zijn geworden: 57 procent wil meer regionaal geproduceerde producten kopen, 53 procent geeft aan meer aandacht te willen besteden aan duurzame producten. De auteurs van het onderzoek zien dit als een kans voor stationaire retailers die deze trendbeweging combineren met cross-channelconcepten. Jens-Peter Gödde, Senior Project Manager bij IFH Keulen: 

“Cross-channelconcepten in verschillende richtingen zijn een onvermijdelijke benadering als het gaat om de toekomstperspectieven van stationaire retail. Dat het online kanaal over doelgroepen heen steeds belangrijker wordt, komt vooral door het hoge gemak. Hier kunnen en moeten lokale winkeliers van profiteren! Lokale online
marktplaatsen of click-and-collect-oplossingen kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk winkelen combineren met regionaliteit en duurzaamheid. “
 

 

Potentieel voor online en stationaire handel 

De resultaten van het onderzoek laten zien dat retailers, zowel online als offline, een inhaalslag moeten maken om aan de toegenomen klantwensen te voldoen. Stationaire winkeliers kunnen nog steeds een paar schroeven draaien om het gemak en de klantervaring te verbeteren. Voor hen is er veel potentieel sluimerend op het gebied van duurzaamheid en regionaliteit, waarin ze in de toekomst zullen moeten overtuigen met slimme, cross channel concepten. Bij online handel is er bijvoorbeeld een gebrek aan creativiteit in productpresentatie en een goede klantenservice.onderneem zorgeloos met retailtrust shop-it

Dat is slim ondernemen.

Onze website maakt gebruik van cookies. Cookies zijn kleine stukjes informatie die je internetbrowser opslaat op jouw computer. Wij gebruiken cookies enkel om onze service te verbeteren en om statistieken bij te houden.