fbpx

Retailtrust, breng rust in je retail

Retailtrust
Posthoornstraat 69
6219 NV Maastricht
+31 (0)43 – 2050010 (Nederland)
+32 (0)89 – 238 212 (België)

Recente berichten

Zoek hier:
+31 (0)43-2050010

Blog

nieuwsbrief-inhoud

nieuwsbrief inhoud

 

Hoe schrijft u een goede nieuwsbrief? In de andere blogs over nieuwsbrieven hebben we al gesproken over de reden om deze e-mails te versturen en hoe je een goede onderwerpregel maakt. Als u een goede onderwerpregel heeft, zijn uw lezers geprikkeld om verder te lezen en zullen zij uw bericht ook openen. Als u eenmaal de aandacht van de lezer heeft, zult u deze vast moeten houden en dat kan: met een goede inhoud.

 

Voorbereiding

Houd altijd in uw achterhoofd wat u wilt bereiken met een nieuwsbrief. Naamsbekendheid, een aanbieding op de webshop of aanzetten tot actie? Het kan zijn dat u meer verschillende doelen wil bereiken. Zorg dat dit ook in de nieuwsbrief naar voren komen.

U stuurt een nieuwsbrief naar een bepaalde doelgroep. Zijn het koopjesjagers, klanten die één specifiek merk mooi vinden of gezond willen leven? Weet wat uw doelgroep belangrijk vindt en bezighoudt. Zo kunt u de nieuwsbrieven daarop inrichten.

Daarnaast kunt u uw doelgroep ook nog verdelen in bijvoorbeeld vrouwen, mannen, leeftijd, woongebied, etc. U kunt dus naar een heel specifieke doelgroep een nieuwsbrief sturen.

Stel, u heeft een collectie jurken in de aanbieding, dan zal de doelgroep vrouwen zijn. Dan kunt u dus de nieuwsbrief zo maken dat deze specifiek voor deze groep is. Hierdoor voelt deze doelgroep zich speciaal en persoonlijk aangesproken door de aanbieding.

Als u specifieker inspeelt op verschillende doelgroepen, dan bent u al in een verder stadium. Meestal heeft u dan al een flink klantenbestand opgebouwd, waardoor u uw klanten ook kunt categoriseren.

Ongeacht of u een klein of groter klantenbestand heeft, zult u onderwerpen moeten bedenken voor uw nieuwsbrieven. Een nieuwsbrief sturen om te sturen, heeft weinig zin en mist zijn doel.

 

Tips: bedenken van onderwerpen

Maak een lijst met onderwerpen waarover u wilt schrijven. Dit hoeft niet direct een grote lijst te zijn, als u maar alvast een begin heeft met onderwerpen. De lijst kan altijd aangevuld worden. Om onderwerpen te bedenken, geven wij een aantal tips waarmee u aan de slag kunt:

 

 • Verplaats u in de klant

Door in de huid te kruipen van de klanten, zult u beter weten welke onderwerpen interessant zijn voor hen. Voor u is het misschien wel interessant dat volgens onderzoek meer mensen weer de winkelstraat opzoeken. Voor een klant is het alleen maar interessant wat u te bieden heeft en wat uw product zo speciaal maakt.

 • Actualiteit

Publiceert de media nieuwsberichten die betrekking hebben op uw winkel of branche? Maak er gebruik van. Bij actualiteit kunt u ook denken aan feestdagen en evenementen. Tip: maak een contentkalender, zodat u vooraf al ziet waar u op zou kunnen inhaken. Denk hierbij aan sinterklaas, kerstmis of koningsdag, maar ook bijvoorbeeld aan inhaakdagen zoals blauwe maandag, valentijnsdag of internationale vrouwendag.

 • Afwisseling

Zorg voor afwisseling. Als je alleen maar jouw producten aanprijst, dan wordt het saai voor een klant. Kijk ook eens verder dan uw eigen winkel. Als bijvoorbeeld de pakketservice van PostNL een verbeterslag heeft gemaakt, kunt u dat ook melden. Door de verbetering vanuit PostNL is er mischien wel een snelle levering van een product. Dan kan de klant via uw webshop sneller in het bezit komen van uw producten.

 • Waardevol

Dit is vrij subjectief, want wat is waardevol? Dat kan voor iedere lezer verschillend zijn. Waardevol ligt ook wel in het verlengde van afwisselende onderwerpen. Afhankelijk van uw branche kunt u tips geven over mode, bijpassende schoenen, sieraden, recepten, informatie over producten die als beste uit de bus komen, etc. Maar ook nieuwe collecties, evenementen, nieuws over het winkelcentrum waar u zit; het kan allemaal waardevol zijn voor uw lezer. Blijf zoeken naar nieuws en informatie die relevant kunnen zijn voor uw lezer.

 • Personaliseer de e-mail

Mocht u al over een klantenbestand beschikken waarbij categorisatie nodig is, maak dan ook nieuwsbrieven op maat. Via uw klantenbestand kunt u de klanten indelen in doelgroepen; mannen, vrouwen, leeftijd, etc. Daarnaast ziet u ook welke groep klanten een bepaald merk kopen. Speel hier op in met uw nieuwsbrief. Heeft u een bepaald merk in de aanbieding? Stuur de nieuwsbrief dan naar de klanten die trouw zijn aan dit merk. Heeft u een restpartij aan jurken? Meld dit dan aan de vrouwelijke klanten. Zij zullen het meest gebaat erbij zijn. Klanten zullen deze specifieke nieuwsbrieven als persoonlijk en speciaal ervaren.

 

Nieuwsbrief schrijven

Een tekst goed leesbaar, herkenbaar en in eigen stijl te maken? Houd dan rekening met de volgende punten:

 

 • Structuur

Zorg voor structuur in uw nieuwsbrief. Hierdoor kan de lezer scannen waar de inhoud over gaat. Als u bijvoorbeeld een grote lap tekst als nieuwsbrief stuurt, heeft u grote kans dat die niet gelezen wordt. Zonde van al uw moeite en tijd die u er in gestoken heeft.

Structuur creëert u door de belangrijkste informatie bovenaan uw e-mail te plaatsen. Dat is wat de lezer op zijn minst moet lezen. Alles wat de lezer daarna nog leest is meegenomen. Om te zorgen dat de lezer verder leest, is het handig om tussenkopjes te gebruiken. Ook tussenkopjes zorgen voor structuur én de lezer kan uw tekst scannen op relevantie.

 • Kort en bonding

Probeer niet alle informatie die u heeft in één nieuwsbrief te verwerken. U kunt uw e-mail in zo’n geval beter opsplitsen in subonderwerpen. Zo kunt u ook de lezer enthousiasmeren om over dat specifieke onderwerp meer te lezen in de volgende nieuwsbrief. Zo hebben uw lezers iets om naar uit te kijken en wachten ze op uw volgende e-mail.

 • Tone of Voice

Voor welke doelgroep schrijft u? Voor een zakelijke benadering kunt u kiezen om de lezer aan te spreken in de u-vorm. Wilt u meer persoonlijker zijn en vlotte teksten schrijven, dan is de je-vorm ook goed. Spreek in de nieuwsbrief uw lezer aan zoals u tegen de klanten in uw winkel spreekt.

 • Heldere, toegankelijke taal

Schrijf duidelijke, heldere teksten. Voorkom wollig taalgebruik, lange zinnen en vaktaal. Lezers zullen moeite hebben dit soort teksten te lezen. Ze willen kort en bondig worden geïnformeerd. Als de lezer een bepaalde zin twee keer (of meer) moet lezen voordat hij begrijpt wat er staat, bent u hem al kwijt. Uw tekst gaat dan voorbij aan het doel.

 • Logo, huisstijl en contactinfo

Maak uw nieuwsbrief herkenbaar voor uw lezers. Gebruik uw logo en huisstijl, zodat uw lezers meteen zien dat de e-mail van u afkomstig is. Zet onderaan ook uw contactinformatie erbij. Klanten willen niet zoeken naar contactmogelijkheden. Daarnaast wilt u toch ook dat klanten u zo goed en snel mogelijk kunnen bereiken. Des te groter de kans op conversie.

 • Goed leesbaar op mobiel             

Ook belangrijk: is uw nieuwsbrief goed leesbaar op een mobiel? Steeds meer mensen gebruiken de smartphone voor allerlei zaken, zo ook voor het lezen van uw nieuwsbrief. Als uw nieuwsbrief wel goed leesbaar is op een PC maar niet op een smartphone, dan is dat een  gemiste kans. Lezers gaan namelijk niet speciaal hun computer opstarten om uw nieuwsbrief te lezen. Zorg dus dat alles mobielvriendelijk is.

 • Opvallende opt-out

Het klinkt misschien raar, maar zorg dat lezers zich makkelijk ook kunnen uitschrijven voor uw nieuwsbrief (opt-out). Dat creëert goodwill en vertrouwen, zeker als de lezer erachter komt dat de nieuwsbrieven niet relevant zijn voor hem. Als de lezer zich dan niet makkelijk kan uitschrijven, zal hij een andere manier vinden om zich uit te schrijven en uw nieuwsbrieven als spam rapporteren. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Een opvallende opt-out werkt ook in uw voordeel. U heeft namelijk alleen de lezers in uw lijst die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn. U ziet beter welke actie (niet) wordt ondernomen nadat de lezer uw nieuwsbrief heeft gelezen. Uw data is dan niet troebel. Het effect is beter meetbaar. Hierdoor heeft u een beter beeld wat werkt bij uw lezers en wat beter kan.

 

Frequentie nieuwsbrieven sturen

Hoe vaak en wanneer dient u een nieuwsbrief te versturen? Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. Dit kan van verschillende factoren afhankelijk zijn. Als u een goede voorbereiding heeft, weet u ook welk soort nieuwsbrieven u gaat sturen. Als u bijvoorbeeld alleen aanbiedingen stuurt naar de lezers, dan kunt frequent met de aanbiedingen ook de e-mails versturen.

Maar u wilt waarschijnlijk ook graag zorgen voor afwisselende nieuwsbrieven, bijvoorbeeld met tips of informatie over uw winkel. Onderwepren die voor de klant van waarde kunnen zijn. Hier dient dan ook een bepaalde regelmaat in te zitten. Lezers willen weten wat ze kunnen verwachten. Als zij u blijven volgen, dan zijn ze al klant of willen graag klant worden.

 

Hoe vaak?

Loop niet te hard van stapel door elke week een nieuwsbrief te willen sturen. Er komt dan direct druk op uw nieuwsbrief te staan doordat u het gevoel krijgt elke week te moeten presteren. Daarnaast waarderen lezers het ook niet altijd om elke week nieuwsbrieven te ontvangen. Dit zal moeten blijken door regelmatig te testen wat werkt.

Verstuur nieuwsbrieven in het begin 1 keer per maand. Dat geeft u de hele maand de tijd om de e-mail op te stellen en erover na te denken. Zo kunt u eventueel ook alvast voorwerk doen voor de komende maanden. Dat maakt het overzichtelijker, waardoor u de nieuwsbrieven makkelijker kunt plannen.

Heeft u eenmaal de smaak te pakken? Dan kunt u overwegen om 2 keer per maand (of vaker) een nieuwsbrief te sturen. Als u namelijk vaker een nieuwsbrief stuurt, blijft u onder de aandacht bij uw lezers. Stuur in ieder geval niet vaker dan 1 x per week een nieuwsbrief.

 

Heeft u dagelijks iets te melden aan uw lezers? Dan kunt u het beste sociale media hiervoor gebruiken.

 

Hoe laat?

Ook op deze vraag kan geen eenduidig antwoord worden gegeven. Een vast tijdstip is wel aan te bevelen. Consumenten lezen meestal hun e-mails in de avond en weekenden. Soms ook tijdens de lunchpauze om te zien of ze nog iets hebben gemist. U zou kunnen beginnen om de nieuwsbrief vlak voor de lunchpauze of aan het einde van de werkdag te versturen.

Als u de ene keer tussen de middag probeert en de andere keer aan het einde van de werkdag, kunt u meten welk tijdstip het meeste effect heeft. Daarnaast kunt u ook eens proberen op een heel ander tijdstip een e-mail te sturen. Als ieder bedrijf rond hetzelfde tijdstip nieuwsbrieven gaat versturen en u doet dat juist niet, dan wijkt u af en valt uw nieuwsbrief direct op in de mailbox.

Dit is ook iets om uit te testen en vervolgens te meten.

 

Een hoop informatie over de inhoud van een nieuwsbrief, toch? Helemaal mee eens, maar nieuwsbrieven sturen vergt voorbereiding, tijd en creativiteit. Effectief nieuwsbrieven sturen is uiteindelijk een kwestie van sturen, meten, aanpassen en weer testen.

Heeft u nog vragen of wilt u dat wij u helpen met uw nieuwsbrieven?
Neem dan contact met ons op voor een professioneel en persoonlijk advies.

Bel ons op  043-2050010 (NL) of  089-238212 (BE)

 

Bekijk ook eens de andere blogs over nieuwsbrieven: