fbpx

Retailtrust, breng rust in je retail

Retailtrust
Posthoornstraat 69
6219 NV Maastricht
+31 (0)43 – 2050010 (Nederland)
+32 (0)89 – 238 212 (België)

Recente berichten

Zoek hier:
+31 (0)43-2050010

Blog

waarom nieuwsbrief

Waarom een nieuwsbrief sturen?

 

Waarom zou ik een nieuwsbrief versturen? Omdat een nieuwsbrief een heel krachtig en effectief middel is om in contact te komen en blijven met uw klanten. Klanten die uw e-mail ontvangen, hebben daar bewust voor gekozen. Geen reden dus om dat gegeven niet te gebruiken.

 

Nieuwsbrief versturen vs sociale media

Gemakshalve ga ik er even vanuit dat u gebruikmaakt van Facebook en misschien ook wel van LinkedIn en Twitter. Als uw klanten u volgen op een of meerdere van deze kanalen, hebben ze daar – net zoals bij de nieuwsbrief – ook bewust voor gekozen. U bereikt dus makkelijk een groep klanten met uw nieuws, informatie en acties. Dus waarom dan toch een nieuwsbrief versturen?

Bij sociale media volgen uw klanten niet alleen uw bedrijf, maar ook vele andere bedrijven. Daarnaast hebben zij – vooral op Facebook – voor het grootste deel een netwerk van vrienden, familie en kennissen die ook allemaal berichten plaatsen op het platform. Uw berichten verdwijnen hierdoor in de massa. U kunt alleen maar hopen dat uw volgers uw berichten onder ogen krijgen tijdens het scrollen op hun smartphone of PC en vervolgens hopelijk ook nog actie ondernemen.

Dit betekent niet dat u bijvoorbeeld Facebook links kan laten liggen. Integendeel. Ook met sociale media zoals Facebook kunt u klanten bereiken, maar uw bedrijf volgen op Facebook of Twitter heeft net een andere betekenis dan op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen uw bedrijf. Bij sociale media is het meer hopen dat uw bericht wordt opgemerkt, geliked en gedeeld. Als uw bericht dan ook nog eens opgemerkt wordt in het netwerk van uw volger, dan is dat zeker mooi meegenomen. Bij het versturen van een nieuwsbrief heeft u het lot volledig in eigen handen.

 

Persoonlijke aandacht

Een nieuwsbrief is gericht aan persoonlijk e-mailadres. Uw klant krijgt een melding dat er een e-mail is binnengekomen. Op zijn minst prikkelt dit de klant om even naar de titel van de nieuwsbrief te kijken. Het is afhankelijk van de pakkende titel van uw nieuwsbrief of de aandacht die u van de klant heeft ook blijft, waardoor hij verder gaat lezen. Over de titel – oftewel onderwerpregel – vertellen wij u meer in een ander blog: Hoe maak ik een goede onderwerpregel voor mijn nieuwsbrief?

Als u eenmaal de aandacht van uw klant heeft, zal hij verder lezen wat u hem te bieden heeft; een persoonlijke actie, een korting voor alleen diegene die de nieuwsbrief ontvangen, een aankondiging van nieuwe producten, etc. Hiermee geeft u juist uw klanten het gevoel dat u deze informatie alleen naar hen stuurt. Dit maakt het voor de klant persoonlijk en speciaal.

 

Voordelen van de nieuwsbrief versturen

Naast het feit dat dit soort e-mails persoonlijk overkomt bij uw klanten, zijn er uiteraard nog meer voordelen. We zetten hieronder 6 voordelen op een rijtje:

 

  • Iedereen kan een nieuwsbrief versturen

U heeft een eenmanszaak of zelfs meerdere ketens. Dat maakt geen verschil. Een nieuwsbrief kan door iedereen ingezet worden. Een nieuwsbrief sturen is geen technisch hoogstandje en u heeft geen budget nodig om het te doen. Het enige dat u hiervoor vrij moet maken is tijd.

  • Bijna gratis

Niets is gratis (behalve de zon), maar de eventuele kosten zijn te verwaarlozen. Het enige dat u nodig heeft is tijd en een softwareprogramma, bijvoorbeeld MailChimp. Dit programma is tot 2000 e-mailadressen en zelfs tot 12.000 e-mails per maand gratis te gebruiken.

  • Groot bereik, lage kosten

Naarmate uw klantenbestand groeit, des te groter uw bereik onder uw klanten. U stelt een nieuwsbrief samen die gestuurd kan worden naar één persoon, tientallen personen, maar welke net zo goed ook naar een miljoen personen gestuurd zou kunnen worden (bij wijze van spreken). Qua werk en tijd blijft het maken van de nieuwsbrief gelijk. Een nieuwsbrief wordt – naarmate het klantenbestand groter wordt – wel steeds interessanter. Denk maar eens aan specifieke doelgroepen waarnaar u een specifieke aanbieding naartoe kunt sturen.

  • Snel en direct actie

De nieuwsbrief kunt u snel opstellen, waardoor u ook direct kunt inspelen op de actualiteit, bijvoorbeeld bepaalde feestdagen waarvoor u een aanbieding heeft. De klant leest uw e-mail en kan ook direct actie ondernemen: hij kan bijvoorbeeld verder lezen, een product kopen of een vraag aan u (persoonlijk) stellen. U gaat hiermee direct het gesprek aan met de klant: direct respons.

  • Meten = weten

Het effect van uw nieuwsbrieven is goed meetbaar. Als u weet naar hoeveel personen u de e-mail heeft gestuurd, kunt u meten hoeveel mensen de nieuwsbrief hebben geopend en welk percentage van de mensen die uw e-mail gelezen heeft daadwerkelijk actie heeft ondernomen (bijvoorbeeld door op een link te klikken die naar uw website of –shop verwijst). Met deze gegevens kunt u evalueren welke effect uw nieuwsbrieven hebben en wat u eventueel kunt doen om ze te verbeteren, zodat meer klanten de e-mails lezen en actie ondernemen.

  • Betrouwbaarheid en expertise

Lezers die regelmatig op de hoogte worden gehouden van uw onderneming, zullen uw bedrijf gaan zien als betrouwbaar. Met de informatie die u deelt, zult u worden gezien als expert in uw branche. U weet wat er speelt, u weet waar de lezer behoefte aan heeft en u heeft de kennis voor uw lezer. Als u betrouwbaar en als expert wordt aangezien, zullen lezers eerder tot aankoop bij u overgaan, omdat uw winkelnaam in het achterhoofd van de lezer is geprent.

 

Optimaal uw klantenbestand gebruiken

We komen nog even terug op het persoonlijke aspect. Een nieuwsbrief komt niet alleen persoonlijk over, u kunt uw nieuwsbrieven ook afstemmen op specifieke groepen of zelfs individuen. Zo maakt u optimaal gebruik van uw klantenbestand en bouwt u aan uw klantrelatie. De personen in uw klantenbestand hebben al eens kennis gemaakt met uw winkel of webshop. Nu is het zaak dat zij zich persoonlijk betrokken gaan voelen en dat ze terugkomen naar uw winkel of webshop.

Als voorbeeld een kledingzaak met een restpartij kleding op voorraad. Deze restpartij kan bestaan uit allemaal grotere maten. Bekijk in uw klantenbestand de aankopen die gelijk zijn aan deze maten. Biedt deze specifieke klanten dan met korting deze kleding aan, speciaal in hun maat.

 

Start vandaag nog met nieuwsbrieven

Zoals u ziet zijn er genoeg voordelen om een nieuwsbrief in te zetten. Als u hier nog niet mee begonnen was, begin er dan nu mee. De vraag die misschien bij u opkomt is hoe vaak u zo’n nieuwsbrief moet versturen. Dit hangt ervan af hoeveel en wat u te melden heeft aan uw klanten. U heeft waarschijnlijk meer te melden aan uw klanten dan dat u in eerste instantie zelf zou denken. U leest hier meer over in de blog: Hoe schrijf ik een inhoudelijk goede nieuwsbrief die scoort?

Tip: Plaats uw nieuwsbrief ook op uw website. Zo zorgt u ervoor dat uw website een verzamelplaats wordt van uw content. Mensen die via Google zoeken naar bepaalde informatie of producten, komen dan sneller bij uw website uit. U helpt namelijk Google-gebruiker bij hun zoektocht naar een bepaald onderwerp. Google houdt van relevante content.

Nu weet u waarom nieuwsbrieven sturen zo belangrijk is. Ga ermee aan de slag: succes!

Heeft u nog vragen of wilt u dat wij u helpen met uw nieuwsbrieven?
Neem dan contact met ons op voor een professioneel en persoonlijk advies.

Bel ons op  043-2050010 (NL) of  089-238212 (BE)

 

Bekijk ook eens de andere blogs over nieuwsbrieven: